fredag 19 mars 2010

Sömnad och metall inlämnat

Eller utställt kanske jag ska säga. Inlämningen av metallslöjden skulle bestå av något drivet, en öppen, lödd volym, och en hermetiskt sluten volym (samt att det skulle förekomma både hård- och mjuklödning). Det blev mest provbitar för mig. I min utställning finns den öppna volymen, vilket är kuben till höger. Det finns två slutna volymer, en mjuklödd, den lilla ståltingesten som ser ut som en mus, eller en hyvelmoj, eller en mc-tank, eller en motor eller en droppe (Vi har spekulerat i vad det kan vara. Jag hävdar att det är en provbit), samt ett slutet mässingsrör som luktade som en gammal unken trumpet när det kom ut betbadet och jag smärglade det. Uss. Resten är drivna föremål; en bit kupad aluminium, en amaryllis eller nåt, och en liten kopparbit som jag bankade till för att ha något att leka med färg på.


De saker jag sytt till utställningen är (i bilden ovan): Stickfodralet och stickpåsen. Det finns bättre bilder på båda här i bloggen. På bilden nedanför syns brallorna och slöjdfrökenförklädet. Jag sydde också provlappar på alla de sömmar som var obligatoriska, så det fick dockan ha på sig så att hon slipper frysa. Hon har några av fleece på ryggen för säkerhets skull. Det är ju aldrig bra att bli kall när man står så där i draget mellan två dörrar.

Skrot

Nu undrar ni säkert varför jag inte bloggat så mycket metallslöjd här. Jag kan nog säga att det beror på att jag inte känt mig så våldsamt inspirerad. Jag är bortskämd med att kunna driva mina projekt i den takt jag önskar, så när man måste köa för att värma och löda och sånt, tappar jag lätt gnistan. Det är alldeles för enkelt att åka hem och sy i stället. När dessutom bilderna av det som skapas ser ut som nedan, så är det inte speciellt bloggvänligt och inspirerande att dela med sig av dem heller.


Eller för all del så här:


Det driver mig till vansinne! (OBS! Metallslöjdsskämt)

Anarki i lapplådan

är namnet på mitt senaste projekt. Vad det är? En stickpåse med finesser! Sorry för kvallan på bilderna, men den braiga kameran är i Linkan.

Framsida:


Baksida:

onsdag 17 mars 2010

Lite produktiv


Ett slöjdfrökenförkläde färdigställt. Det har legat och drällt i bitar länge.

Som utlovat

Här kommer bilder på stickfodralet.

Exteriör


Interiör


Detalj

Med ögon trötta på grönt

Jag slopar idén med en matchande grön stickpåse. Jag vill se något annat än gröna mönster. Ögonen går snart i kors. Stickfodralet är klart, och bilder kommer när jag fått lite mat i magen och städat lite här. Så länge får ni hålla till godo med en bild av mina fötter - innan städning.

söndag 14 mars 2010

Grönt, grönt, grönt

...blir mitt stickfodral. Jag lovade ju att uppdatera när jag vågat klippa. Jag har vågat sy lite också. Allt tar lång tid när man måste tänka en massa innan man klipper. Själv tycker jag att det ser lite menlöst ut. Det brukar i och för sig bli bättre sedan, när det ligger saker i fickorna...

lördag 13 mars 2010

Ingen tid, nya projekt

Glömde ju att säga att jag stickar igen. Det kommer att bli en owls-tröja (du måste logga in på Ravelry för att kolla) i Drops Merino Extra Fine. Jag har hört från säkra källor att det inte ska bli en kliig tröja. Det tjusiga gröna som syns i bakgrunden är ett Jitterbug wasabi-nystan. Dess öde är inte ännu utstakat.

Skåpet säger hej


... och hälsar att det trivs här på mitt sybord. Tråd ska förvaras med stil, eller hur?

Inte så mycket


...har kommit ur symaskinen sedan jag skrev sist. En slarvkasse har det blivit, eftersom jag behöver bära syskrin och tyger med stil fram och tillbaka till skolan. Jag tragglar med stickfodralsidén, och har nog en rätt så bra tanke, men den behöver finslipas. Den har snart legat till sig som värsta årgångsvinet, denna idé. Årgångsidé? Jag återkommer med stickfodralet när jag vågat klippa lite.

måndag 8 mars 2010

En liten segerdans

... blev det alldeles nyss inne i vardagsrummet, för nu är brallorna klara. Sången till segerdansen lät ungefär så här: "U-u-uuu, nu är första sömnadsprojektet kla-a-a-aaart. Bara hundra pro-o-o-o-ojekt kva-ar. Mi-i-i-iiiiiinst. Tjohooo!"

Bonk

Idag var det dags att go nuts i metallsalen. Jag testade att banka lite bleckplåt inför mitt vfu-projekt, så att jag har något vettigt att diskutera med mina handledare i morgon när vi ses. Det blev lite borrat, lite lackat, och lite bonkat. Ganska nöjd med resultatet för att vara en sån som aldrig någonsin bonkat metall förut.

lördag 6 mars 2010

Tandtråd

Jag tänkte att jag inläggsbombar lite eftersom det har varit lite dålig action här på bloggen några dagar. Maken tog en tjusig bild medan jag satt inne i sweatshopen och sydde som en tok:

Tandtråd är vad det kan bli om man lämnar garnstumpar efter sig lite här och var i lägenheten.

En ny idé

Jag tror att detta kan bli bra.


Hmmm...

En övermatningsmojäng

En liten manick som inte var medveten om att jag ägde är övermatningsmojängen. Detta är övermatningsmojängens lovsång. När jag skulle börja sy brallor här hemma inventerade jag lite bland symaskinsprylarna, och fann denna mojäng. Jag tänkte att den kanske skulle kunna hjälpa mig lite när jag ville ha snygga stickningar på byxorna. Så jag testade lite.

Till en början blev det inte helt bra. Det var svårt att få till trådspänningen så att det inte skulle bli lurvigt på baksidan. Jag fick helt enkelt spänna tokhårt.

När jag väl lärt mig att använda övermatningsmojängen blev det fantastiskt snygga sömmar, om jag får tycka lite själv :)

Efter en dags hårt arbete är jag klar så långt jag kan komma. Muddväven ligger ju tyvärr kvar i skolan, så jag får starta upp något nytt projekt så länge. Men det var ju inte dit jag ville komma med detta inlägg, utan jag ville säga att det borde vara i det närmsta en rättighet att ha en övermatningsmojäng!

tisdag 2 mars 2010

Hejda mig - jag är beroende

Nu känner jag mig jättepepp och superinspirerad inför att böra sy. Jag hade lite problem med att få tygberget till att matcha igår. Tog med mig lite på måfå till skolan, men var inte helt nöjd. Jag började pliktskyldigt fribejsa muddjeansen som jag ska ha som klädsömnadsprojekt och tänkte inte mer på min omatchade tygpåse. Men så var jag och Malin var på lite tygshopping efter skolan idag, och när jag kom hem föll allt på plats. Nu känns det bra. Tyvärr gick planen i stöpet - att göra hela stickfodralet utan att köpa något tyg. Men vad gör det när man blev alldeles förtrollad i tygaffären. Lite gammalt och lite nytt:


VFU i morgon, då händer det nog inte alltför mycket här. Förhoppningsvis lite actionbilder från sömnaden på torsdag. Välkommen åter då.