tisdag 23 februari 2010

Avslutning på stickprojektet

Så var det klart då, stickprojektet. Det mesta kring genomförandet finns ju sammanställt här i bloggen om man klickar på garntekniker ute i marginalen, men jag tänkte sammanfatta, analysera och dra några slutsatser.

Genomförande
När jag väl hade ett projekt som kändes lagom stort och lagom avancerat var det bara att sätta igång. Eller var det det? Jag har lång startsträcka när jag skapar, och stickade i alla fall två provlappar med olika mönster innan jag bestämde mig för vilket jag ville ha. Jag utgick från de plektrum som finns på vår vardagsrumstapet (Matasha Marshall, plectrum), och som även var med på min mood board. Jag valde ut ett mönster (som jag berättat om tidigare här) som jag tänkte följa slaviskt. Det gick inte så bra, för att jag är alldeles för busig när jag stickar, så jag frångick mönstret, men klarade av att återkomma till det när det handlade om lite klurigare saker, som hälar, tår, mått och så vidare. På grund av att jag är så väldigt långsam i början blir det väldigt stressigt på slutet, vilket är anledningen till att det hänt väldigt mycket här på bloggen de senaste dagarna. Värt att tilläggas här kan vara att jag aldrig någonsin kommer att sticka med strumpstickor om jag inte är absolut tvungen. Att sticka med magic loop på rundsticka är underbart i jämförelse.


Resultat
Till en början var det meningen att stumporna skulle bli lite kortare, men när jag kom igång med mönsterstickningen gick det av bara farten. "Lite till, lite till, lite till" tänkte jag medan jag stickade skaft.
Jag har vacklat från och till medan jag har stickat. När jag gjorde hälarna tyckte jag att de var fruktansvärt fula, och jag stickade dit små plektrum på undersidan, vilket jag inte var nöjd med alls, men när de kom i kontext kändes de riktigt bra, och när strumporna var klara var hälarna till och med snygga! Storleken på strumporna blev lagom till mig, och de är faktiskt lika stora dessutom. Jag prickade riktigt lyckat med mönsterstickningen på foten, eftersom det hamnade så att strumporna kramar på rätt ställe för att sitta fast och inte halka omkring.

Analys
För att återkoppla till planeringen, så tycker jag att jag har uppnått syftet med detta projekt. Jag har absolut stärkts i mitt självförtroende i stickningen, samt bättre på att sticka med hjälp av olika tekniker. Jag har insett att jag klarar att både följa mönster och frångå det när jag har lust. Jag vågar lita på mig själv, och behöver inte fråga om allt jag ska göra. Jag testar till och med tekniker utan att regelmässigt läsa på. Jag testar lite i stället för att se vad som händer. Jag kan nu även rita mitt eget mönster och sticka efter det. Några slutsatser som jag kan dra efter garnprojektet är att jag borde räkna med att allt tar mycket mer tid än jag tänkt mig, och därför borde vara snabbare och effektivare i uppstartsfasen av arbetet. Det är svårt för mig att ha en tidsplan, eftersom jag hela tiden utvecklar mina idéer medan jag arbetar, och vill att det ska vara lekfullt när jag skapar. Jag behöver ha utrymme för att ändra planen, och därför behövs det alltid lite extra tid.


En insikt som kanske inte har direkt med projektet att göra, är att jag inte bör sticka tills jag somnar, för det ger merarbete dagen efter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar